Westervoorter in finale TopCoach van het jaar 2020

Technische installatiebranche huldigt beste praktijk- en leerlingenbegeleiders

Studenten installatie- en elektrotechniek, collega’s en zijn werkgever hebben de Westervoorter John Bergsma van het Arnhemse installatiebedrijf Unica voorgedragen als TopCoach van het Jaar 2020. De leerlingenbegeleider doet woensdag 4 november mee aan de finale van TopCoach van het Jaar 2020. Er worden dan in Utrecht in totaal drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. De TopCoachverkiezing wordt georganiseerd door Wij Techniek (voorheen OTIB), het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche.

Bergsma begeleidt tien of meer leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. Hij werkt bij Unica met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren onder zijn vleugels worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij het installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.

Met aandacht

“John heeft veel aandacht voor zijn leerlingen. Dat is fijn”, zegt leerling Bo Klarenbeek over zijn leermeester. “Techniek is een vak met oneindig veel mogelijkheden. Dat is soms voor mij nog wat onoverzichtelijk. John helpt me om daarin mijn weg te vinden zodat ik me kan oriënteren en ontwikkelen op een manier die bij me past.” De aandacht van Bergsma voor zijn leerlingen reikt verder dan de werkvloer. Ook toont hij belangstelling voor de persoonlijke ontwikkeling van zijn leerlingen. “Ik vindt het belangrijk dat ze zich niet alleen als collega en vakman ontwikkelen. Ik zie ook graag dat ze zich als mens goed ontwikkelen”, zegt hij daar zelf over. De Westervoorter betrekt ook anderen bij zijn taak als begeleider. “Ik vind het belangrijk om ook goed contact te houden met de ROC’s waar ze les volgen. De feedback die ik van begeleiders daar krijg, neem ik weer mee naar de werkvloer. Zo kan ik leerlingen beter helpen wanneer ze bijvoorbeeld ergens moeite mee hebben op school.”

Waardering voor opleiding

Wij Techniek organiseert de TopCoach van het Jaar verkiezing sinds 2016. De organisatie constateert dat de waardering van leerlingen voor de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiders groot is. Dat blijkt onder meer uit het aantal aanmeldingen dat elk jaar binnenkomt. Uit de ruim 700 kandidaten die dit jaar zijn voorgedragen, zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 21 finalisten gekozen. De criteria voor de TopCoach van het Jaar zijn gebaseerd op een competentiematrix en gekoppeld aan het programma Praktijkscholing. De genomineerden worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden.

Op zoek naar vakmensen

De installatiebranche telt in Nederland bijna 140.000 werknemers en bijna 10.000 werkgevers en is één van de sectoren in de economie die voortdurend op zoek is naar goede vakmensen. Eén van de redenen voor die dringende behoefte aan goed opgeleide installatiemonteurs is de energietransitie. Door het Europese Klimaatakkoord is de transitie naar duurzamer bouwen en wonen in een stroomversnelling gekomen. “Daar zijn veel installatiemonteurs voor nodig. Daarom is het belangrijk dat de opleidingstrajecten aantrekkelijk zijn voor de instromers en natuurlijk ook kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover. De jury van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 bestaat uit een vijftal juryleden die elk een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Topsporter Dennis van der Geest is ambassadeur van de TopTalentlijn en werd wereldkampioen judo in 2005. Bernard Zijlstra kent het beroepsonderwijs uit zijn werk als bestuurder voor CNV Vakmensen en als bestuurslid van Wij Techniek. Claudia Reiner is de vice-voorzitter van Wij Techniek en bestiert, samen met haar echtgenoot, installatiebedrijf Caris & Reiner Installatietechniek in Sittard. Gerrit Veneboer is bestuurder bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Alexander van der Doorn heeft vorig jaar de titel Beste Praktijkbegeleider van Nederland op zijn naam gezet.

Online

De juryleden komen samen in de Utrechtse Jaarbeurs. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus vindt het programma voor de finalisten voornamelijk in een interactieve, online omgeving plaats. De finalisten en belangstellenden kunnen het programma via een live-stream volgen. De drie winnaars van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 krijgen een beker en een geldprijs van elk 2.500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk. Bergsma doet mee in de categorie Grootbedrijf. Het dagprogramma in de Utrechtse Jaarbeurs wordt woensdag 4 november vanaf 14.00.u. live gestreamd. De bekendmaking van de Topcoach van het Jaar 2020-winnaars is vanaf 15.30.u.te volgen. De livestream is te vinden op: https://www.facebook.com/WijTechniekTopTalent/

Meer nieuws berichten: