VolkerWessels legt 4.300 zonnepanelen op eigen gebouwen

Bij VolkerWessels-onderneming De Mors Houtbouw in Rijssen, is deze week een nieuw zonnedak van 1.489 panelen opgeleverd. De houtbouwfabriek wekt daarmee een significant gedeelte van haar elektriciteitsverbruik zelf op. Naast deze locatie in Rijssen, realiseert VolkerWessels de komende maanden op nog eens negen van haar eigen (Matex) kantoorpanden en productielocaties zonnedaken. In totaal worden ruim 4.300 panelen bijgeplaatst, met een totaal vermogen van 1.728 kWp en een verwachte opbrengst van 1.200 MWh per jaar. De investering in zonne-energie is voor VolkerWessels een belangrijke stap op weg naar haar klimaatambitie ‘Emissievrij2030’.

Onderdeel van het programma Emissievrij2030 is om het gebouw-gebonden energieverbruik zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk duurzaam op te wekken. Na een analyse van het vastgoed dat VolkerWessels zelf (direct of indirect) in eigendom heeft, zijn tien locaties geselecteerd. Het gaat naast de locatie in Rijssen om kantoorpanden en productielocaties in Oosterhout (VWML), Zwijndrecht (KWS), Oudenbosch (Van Agtmaal), Nieuwegein (VolkerWessels Vastgoed), Tilburg (Gebr. Van Kessel), Dordrecht (VWML), Papendrecht (Wilchem), Groningen (Visser & Smit Bouw) en Amsterdam (KWS). Een zonnedak in Vroomshoop (De Groot Vroomshoop) is in de zomer van 2023 al opgeleverd. Naar verwachting volgen later dit jaar nog een aantal extra locaties.

De daken van de gekozen locaties bleken zowel qua zonligging als constructief geschikt te zijn en beschikken over voldoende mogelijkheden om de opgewekte zonnestroom lokaal in te zetten. Voor maximale benutting van de opgewekte duurzame energie, zijn op een aantal locaties ook extra laadpalen geplaatst, waarmee het snelgroeiende elektrische wagenpark kan worden geladen. Door middel van ‘actieve load balancing’ wordt continu gestuurd op maximale benutting van de opgewekte zonne-energie. Op locaties die te maken hebben met netcongestie en waar het nog niet mogelijk is om terug te leveren aan de netbeheerder, wordt de opwek tijdens piekmomenten ingeperkt (‘curtailing’). Overigens koopt VolkerWessels sowieso 100% groene stroom in, ter aanvulling op de elektriciteit die zelf duurzaam wordt opgewekt.

De panelen worden geplaatst door GroenLeven, een partner waar VolkerWessels ook in andere duurzame energieprojecten mee samenwerkt. Het constructief onderzoek is uitgevoerd door VolkerWessels-onderneming Aveco de Bondt en het geschikt maken van de gebouwinstallaties voor zonnestroom en het plaatsen van laadpalen, is op de meeste locaties verzorgd door VolkerWessels-onderneming Homij.

Foto door GroenLeven: Vincent Hegeman (Matex Vastgoed), Willem Jan Snoek (GroenLeven), Marco Zomer (De Mors Houtbouw), Thomas van Riet (VolkerWessels), Jens van der Laan (GroenLeven) en Remko Overdam (Matex Vastgoed).

Meer nieuws berichten: