UT Langezijds opgeleverd

Op 16 maart 2023 is in Enschede de sleutel van het verbouwde Langezijds officieel overgedragen aan Universiteit Twente (UT). Bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe en Croonwolter&dros leverden het gebouw op aan UT, door het overhandigen van een grote houten sleutel. Met deze oplevering kan de ITC faculteit het unieke gebouw vanaf medio april in gebruik gaan nemen.

“Ik ben enorm verheugd met het prachtige resultaat van deze renovatie van Langezijds. Onze studenten en stafleden hebben hiermee een uitstekende plek om te studeren en werken in het hart van de campus aan het O&O plein. Met gepaste trots kijk ik uit naar het moment waarop wij hier in april intrekken”, aldus David Korringa. 

LANGEZIJDS VOOR DE FACULTEIT ITC 

Het gebouw Langezijds is met een lengte van 220 meter lang één van de langste gebouwen van Nederland. Iets meer dan anderhalf jaar geleden startte de bouwcombinatie met de transformatie van dit gebouw. Vanaf april 2023 huisvest het 13.783 m2 grote gebouw ongeveer 700 studenten en medewerkers van de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de UT. De verhuizing naar het Onderwijs- & Onderzoekplein is het ultieme sluitstuk van de integratie van ITC op de UT.  

DUURZAAMHEID  

Langezijds is één van de duurzaamste gebouwen op de campus. Behalve dat het pand van energielabel G naar A+++ gegaan is, is het een transparant en toekomstbestendig gebouw dat plaats biedt aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren en een eet-werk café in het sociale hart van Langezijds. Er zijn ongeveer 1000 zonnepanelen op het dak geplaatst. De vroegere techniekhal is nog steeds herkenbaar dankzij het zichtbare behoud van de rauwe beton- en staalconstructie, veel glas en honderden gelamineerde eikenhouten kozijnen. Er is één cruciale ingreep geweest: middels grote snede zorgen drie gloednieuwe atria voor groen, daglicht, verse lucht en vormen een biotoop voor flora en fauna. Het ontwerp is van Civic Architects, VDNDP en Studio Groen+Schild. Flora Nova heeft de binnentuinen aangelegd.

Rob Nengerman, bouwprojectmanager bij Campus & Facility Management Universiteit Twente: “Na een intensieve bouwperiode waar vele betrokkenen met ziel en zaligheid hard hebben gewerkt om Langezijds duurzaam te renoveren ben ik trots op het resultaat en op eenieder die hieraan gewerkt heeft. Een prachtig karakteristiek gebouw dat geschikt gemaakt is voor de huisvesting van ITC.”

HET SOCIALE HART MET TWEE ‘GROENE LONGEN’

Langezijds heeft een ‘sociaal hart’ gekregen, dankzij drie atria met binnentuinen. Deze zijn verbonden met twee ‘groene longen’. Bijzonder is dat vrijwel elke kamer uitkijkt op het groen. Langezijds is een markant gebouw geworden dat ontmoeting en inspiratie stimuleert. Het past uitstekend bij de circa 700 studenten en medewerkers van de ITC-faculteit die een hechte internationale gemeenschap vormen. 

OVER UNIVERSITEIT TWENTE

De Universiteit Twente is een pionier in het verbinden van technologie, wetenschap en engineering met sociale wetenschappen om het verschil te maken in de wereld om ons heen. Wat haar wetenschappers, docenten en studenten karakteriseert is een nieuwsgierige, ondernemende mindset en een sterke verbondenheid met anderen die ook deze mindset omarmen. Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) is één van de vijf faculteiten van de Universiteit Twente. Ga naar utwente.nl/ltsh voor meer informatie over de huisvesting projecten bij Universiteit Twente.

Meer nieuws berichten: