Newtonpark; samen bouwen aan geluk

Aan de Hengelosestraat op de plek waar vroeger het ROC van Twente in Enschede stond, ontwikkelt en realiseert Trebbe een compleet nieuwe woonbuurt. In deze buurt, Newtonpark genaamd, komen straks 94 woningen in een groene parkachtige setting. De laatste fase van de koopwoningen ging onlangs in verkoop en de bouw van de eerste fase woningen verloopt voorspoedig. Hoog tijd voor een gesprek met Paul Kok, projectontwikkelaar bij Trebbe. Hij neemt ons mee in wat hij bijzonder vindt aan Newtonpark en hoe hij deze nieuwe woonomgeving straks voor zich ziet.

Newtonpark een fijn woongebied voor iedereen

 Op de plek waar vroeger het ROC van Twente stond, verrijst de nieuwe woonwijk Newtonpark. Trebbe kocht de locatie aan de Hengelosestraat in 2020. “De locatie is ideaal voor een nieuwe woonwijk, gelegen tussen het Kennispark en de stad en tegenover het Abraham Ledeboerpark”, blikt Paul terug. Hij vertelt dat er direct al een duidelijk beeld was van de sfeer die de wijk moest uitstralen. “Newtonpark moet een groene en gezonde woonomgeving worden, met een thuis, bereikbaar voor iedereen. Daar geven we zeker invulling aan met woningen in verschillende prijsklassen. Maar ook door de aandacht voor duurzaamheid van de woningen en een betaalbare woonlast.” Newtonpark moest ook iets toevoegen aan de wijk Twekkelerveld. “Ik denk dat dat ook écht heel goed gelukt is. Dit wordt een heel fijn woongebied van hoge kwaliteit, met een openbaar toegankelijke parkomgeving en woningen die goed passen in de omliggende omgeving.”

Newtonpark; Twentse trots, stoere accenten en opvallende gevels industrieel gerealiseerd

Het ontwerp van de woningen aan de zuidkant is geïnspireerd op de directe omgeving van Newtonpark. Deze wijk is gebouwd in de jaren 50-stijl, de zogenaamde ‘Delftse School’. De woningen aan de noordkant zijn ontworpen met de architectuur van het al gesloopte ROC in het achterhoofd. “Bijzonder is de terugkeer van het Twentse Ros in de gevel van één van de woningen”, vindt Paul. Het Twentse Ros was te zien in de gevel van de Textielvakschool die eerst op deze locatie stond. “Dat Twentse Ros was gemaakt uit zandsteen en heeft een plek gekregen in de nieuwbouw van het ROC in Hengelo. Wij vonden het een mooi accent voor in de gevels van de woningen die op de plek van de school verrijzen. Een eerbetoon aan het verleden én een uiting van Twentse trots. Bijzonder is dat alle gevels, dus ook die met het Twentse Ros, gerobotiseerd in de fabriek worden gerealiseerd.”

Newtonpark; fijn & duurzaam wonen

Newtonpark biedt straks plek aan 21 sociale huurwoningen, 19 middenhuurwoningen en 54 koopwoningen in verschillende prijsklassen en verschillende woningtypes. “Zo kan iedereen een thuis vinden in Newtonpark”, vindt Paul. Maar voor welke woning ook gekozen wordt, ze zijn allemaal duurzaam – met een energielabel A tot A++ – en beschikken over een betaalbare energielast. “De woningen worden natuurlijk hoogwaardig geïsoleerd en zijn gasloos.” Alle koopwoningen krijgen een bodemwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming en/ of zonnepanelen. Dit is een comfortabele installatie. “De warmtepomp verwarmt de woning, maar kan deze ook koelen en dat is wel zo prettig met de steeds warmer wordende zomers. De warmte of koeling wordt afgegeven door middel van vloerverwarming, dat is een systeem met een hoog wooncomfort. De temperatuur die afgegeven wordt is heel gelijkmatig.”

Meer nieuws berichten: