Losser populairste Overijsselse woongemeente in 2022

Losser was in 2022 de Overijsselse gemeente waar de meeste mensen naartoe verhuisden ten opzichte van het aantal personen dat er juist vertrok. Tegenover elke nieuwe inwoner stonden slechts 0,76 personen die verhuisden naar een andere gemeente. Dat concludeert vergelijkingssite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde data van het CBS. Voor de gemeente Enschede geldt juist het tegenovergestelde: voor elke nieuwe Enschedeër zag de gemeente er 1,18 vertrekken. Daarmee is het de enige Overijsselse gemeente waar het aantal nieuwe inwoners er lager lag dan het aantal mensen dat er juist vertrok.

In elke Overijsselse gemeente het grootste percentage van de nieuwe inwoners tussen de twintig en dertig jaar. In Zwolle was dit zelfs 45,5 procent, in Ommen ruim 23 procent. Dat is volgens Slimster goed verklaarbaar, doordat dit de leeftijdsgroep is die voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Dertigers vestigen zich relatief gezien het vaakst in Oldenzaal en Hellendoorn, terwijl Enschede onder deze groep juist het minst populair is. In de categorie 40 tot 50 jaar voeren Ommen en Hardenberg de lijst aan, al zijn de verschillen hier kleiner. 

Ouders met jonge kinderen vertrekken naar Staphorst
Ouders met jonge kinderen zien hun kroost het liefst opgroeien in Staphorst. In deze gemeente werd vorig jaar het grootste percentage kinderen tussen de 0 en 10 jaar ingeschreven: 12,3 procent. Vlak daarna volgen Hardenberg en Dalfsen met beide 12 procent. De gemeente Enschede registreerde daarentegen slechts in 5,6  procent van de gevallen een nieuwe inwoner in deze leeftijdscategorie. Daarna komen Zwolle en Hengelo.

Ouderen verhuizen naar Dinkelland
In de categorie 70-plus valt op dat Dinkelland de populairste nieuwe bestemming is. 11,6 procent van de nieuw ingeschreven personen in deze gemeente was vorig jaar ouder dan 70. Op ruime afstand volgen Olst-Wijhe en Tubbergen, waar het percentage senioren onder de nieuwe inwoners respectievelijk 9,2 en 9 procent was. Enschede en Kampen zijn onder senioren daarentegen de minst populaire bestemmingen. Minder dan 4 procent van de nieuw ingeschrevenen daar was vorig jaar 70-plus. De volledige lijst is te bekijken op de website van Slimster.

Meer nieuws berichten: