Vijftigjarige onderneming zet stappen naar vermindering van CO2-uitstoot
Als eerste bedrijf in West-Europa neemt Faber Betonpompen, landelijk opererend vanuit vier vestigingen, binnenkort twee elektrische betonpompen in gebruik. Daarmee is het mogelijk beton te storten met een lagere CO2-uitstoot. Dat effect wordt nog eens versterkt als op de bouwplaats groene stroom gebruikt kan worden.
De betonpomp was onlangs al te zien bij de viering van het vijftigjarig bestaan van het bedrijf. De eerste elektrische betonpomp is vanaf november van dit jaar inzetbaar. “Wij zijn ons er van bewust dat wij als marktleider stappen moeten gaan zetten om in 2030 de afgesproken CO2-reductie van 50 procent te halen”, zegt commercieel directeur Mark Schoorl.
Het jubilerende bedrijf heeft 65 betonpompen die in heel Nederland worden gebruikt. “We vervangen er nu twee door elektrische en als het bevalt, dan zullen er meer volgen”, zegt Schoorl. De elektrische betonpompen verpompen en gieken elektrisch, maar rijden nog op diesel naar de bouwplaats. “We houden de ontwikkelingen op het gebied van waterstofaandrijving in de gaten en willen daar het liefst naar toe”, aldus de commercieel directeur. Hij verwacht dat de vraag naar ‘elektrisch’ groter wordt, omdat opdrachtgevers dat vaker zullen gaan voorschrijven.
Energie uit kunstgras
Ook op andere terreinen heeft het vijftigjarige bedrijf oog voor het milieu. Zo werkt het bedrijf in SuperSub Sportsystems B.V. aan het opwekken van energie onder kunstgrasvelden. ,,We hebben zogenaamde collectorvelden ontwikkeld”, zegt Schoorl. “De warmte die een kunstgrasveld in de zomer opneemt, kun je zo gebruiken om bijvoorbeeld een zwembad of sportcampus te verwarmen.”
Het idee: zonnestralen verwarmen water onder een kunstgrasveld, dat in slangen onder de mat zit. Schuimbeton van Faber zorgt voor de isolatie. Omdat de temperatuur op kunstgras kan oplopen tot 70 graden, wordt het water al snel aardig warm. Waterpompen op zonne-energie verwarmen het tot 80 graden, zodat het in herfst en winter te gebruiken is om een complex te verwarmen.
“Je kunt dit onder elk kunstgrasveld aanleggen”, zegt Schoorl. “Zo wordt de warmte van het veld een onderdeel van de totale verwarming van een grotere accommodatie. Uit testen blijkt dat we zo in een jaar tijd 200.000 kuub aardgas kunnen besparen. In tien jaar tijd behaal je een CO2-reductie van 3500 ton.”