De BRL maakt beton transparant

Betonhuis Bestrating heeft een whitepaper over de duurzame eigenschappen en de voordelen van betonnen bestrating gepubliceerd. De whitepaper geeft uitleg over de beoordelingsrichtlijn Duurzame bestrating (BRL K11002, voluit ‘Milieuprofielen voor betonnen infraproducten’), die staat voor betrouwbare en transparante informatie over de duurzaamheid van betonnen bestrating. Het geeft de opdrachtgever inzicht in bijvoorbeeld de Milieu Kosten Indicator (MKI) en circulariteit. 

Duurzaam aanbesteden

De whitepaper heeft tot doel om gemeentes en andere stakeholders te informeren over duurzaam aanbesteden. Veel gemeentes willen dit, maar wat houdt het in? En hoe controleert de opdrachtgever of toe te passen producten daadwerkelijk duurzaam zijn? In dit dynamische document komen aspecten met betrekking tot duurzame bestrating aan bod.

Beoordelingsrichtlijn ontzorgt gemeenten

De BRL geeft aan opdrachtgevers de garantie dat betonproducten worden toegepast met transparante en betrouwbare informatie over duurzaamheid. Op basis van de richtlijn kan namelijk een certificaat worden afgegeven. De producent van betonnen infraproducten stelt een duurzaamheidsverklaring op met betrekking tot zijn producten. Kiwa controleert op de productielocatie of de verklaring correct is opgesteld. Als een producent aan de eisen van de BRL voldoet, ontvangt de producent een certificaat. Daardoor hoeven opdrachtgevers niet zelf controles op de geleverde MKI-data uit te voeren en weten ze zeker dat ze duurzame infraproducten krijgen.

Innovatie en transparantie

De branche van betonnen bestrating is bij uitstek een sector waarin innovaties op het gebied van duurzaam beton worden geïntroduceerd. Zo biedt de industrie diverse oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast door extremere buien. Transparantie speelt daarbij een grote rol: in een speelveld waarin nog niet helemaal duidelijk is hoe overheden de omslag naar een duurzame en circulaire economie kunnen maken, doen producenten die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Betonhuis Bestrating wat ze beloven. Dat wordt onderstreept met deze BRL, een tool die onder meer gemeenten helpt bij het maken van groene, verantwoorde keuzes.

Meer nieuws berichten: