Zeven op de tien Overijsselse gemeenten boven verbruiksplafonds energie

Van de 25 gemeenten in Overijssel zitten er 18 met het gemiddelde energieverbruik boven zowel het gas- als het elektraplafond dat de regering per 1 januari 2023 invoert. Alleen in Zwolle en Enschede ligt het gemiddelde energieverbruik onder beide plafonds (1200 m³ gas en 2900 kWh stroom). In Kampen, Hengelo, Almelo, Deventer en Oldenzaal ligt alleen het gasverbruik boven het plafond. Alle andere gemeenten zitten gemiddeld met het verbruik van zowel gas als elektriciteit boven beide plafonds. Dit blijkt uit onderzoek van Zonneplan op basis van cijfers die het CBS publiceerde op 7 oktober 2022.

Gasverbruik

Huishoudens in de gemeente Overijssel gebruiken gemiddeld 1560 kuub gas. Dat is 360 kuub boven het plafond. In de gemeente Tubbergen wordt gemiddeld het meeste gas gebruikt met 680 kuub boven het gasplafond. Hierna volgen Dinkelland en Hof van Twente met een aanvullend verbruik van respectievelijk 660 en 530 kuub. In deze drie gemeenten ligt het percentage vrijstaande woningen ten opzichte van het totaal aantal woningen op 39, 43 en 33 procent volgens cijfers van het CBS. Dit is veel hoger dan het landelijk percentage vrijstaande woningen, dat slechts 13 procent bedraagt. Vrijstaande woningen zijn doorgaans groter in oppervlakte en er is meer gas/stroom nodig is om de woning te verwarmen. Waar een tussenwoning jaarlijks zo’n 1320 m³ gas verbruikt, verbruikt een vrijstaande woning 2210 m³ gas per jaar.

Stroomverbruik

Het is wel anders in de grootste gemeente van Overijssel: in Enschede ligt het gemiddelde verbruik van zowel gas als elektriciteit onder de plafonds. Datzelfde geldt voor de gemeente Zwolle. In deze gemeenten ligt het percentage vrijstaande woningen ten opzichte van het totaal aantal vrijstaande woningen laag: 5 procent en 8 procent. Daarentegen ligt het aantal meersgezinswoningen waar gemiddeld minder stroom/gas wordt gebruikt juist hoog. Het gemiddelde van Overijssel ligt op 25 procent terwijl Zwolle en Enschede gemiddeld 36 procent meersgezinswoningen hebben.

Het gemiddelde stroomverbruik van huishoudens in Overijssel is 3093 kWh. In Tubbergen wordt met 3640 kWh gemiddeld de meeste stroom gebruikt. Hierna volgen Staphorst en Dinkelland met een verbruik van respectievelijk 3550 en 3520 kWh.

Inzicht in besparen

Het is belangrijk voor veel huishoudens om in de komende periode energie te gaan besparen. Voor het verbruik boven het gasplafond zal alsnog het normale tarief betaald moeten worden. Volgens Zonneplan wordt inzicht in energieverbruik de komende periode belangrijker dan ooit.

Meer nieuws berichten: