VolkerWessels en Groningen Airport Eelde onthullen NoNOx filter

Op 13 maart begint op Groningen Airport Eelde de testperiode met het door VolkerWessels ontwikkelde NoNOx filter. Voor een periode van zes maanden wordt er op de luchthaven getest met het terugbrengen van de stikstofuitstoot bij de grondafhandeling. Minister Harbers gaf vandaag het startschot van de testperiode door tijdens zijn bezoek aan de luchthaven het NoNOx filter te onthullen.

NoNOx filter van VolkerWessels

VolkerWessels heeft een NOx-filter ontwikkeld welke tot 99% van de stikstofuitstoot van zowel stilstaand als mobiel materieel kan reduceren: het NoNOx filter. VolkerWessels heeft een NoNOx filter geplaatst op één van de Ground Power Units (GPU), die wordt gebruikt tijdens de grondafhandeling op de luchthaven. Een GPU wordt ingezet om vliegtuigen aan de grond van elektriciteit te voorzien. Op dit moment worden er voornamelijk diesel-GPU’s ingezet op luchthavens.

Foto: León van Dorp

Ron Frazer directeur van VolkerWessels Materieel & Logistiek “Het NoNOx-filter leidt de uitlaatgassen van de GPU door een filtermedium dat stikstofoxiden opvangt en omzet in onschadelijke gassen zoals waterdamp.” Het filter start bij het opstarten van de GPU en daarna zorgen de uitlaatgassen dat de NoNOx opwarmt, waarna deze automatisch begint met het reduceren van de uitstoot tot 99%. “Het NoNOx filter wordt, naast de inzet van elektrisch materieel, reeds uitgebreid toegepast bij onze klanten om de stikstofuitstoot tot nul te reduceren.” 

Hiermee laat VolkerWessels zien dat zij in de bouw- en techniek sector een marktleidende positie heeft op het gebied van innovaties. Het is de ambitie van VolkerWessels om samen met opdrachtgevers en partners te bouwen aan een gezonde bedrijfsvoering die in 2030 emissievrij is. Wij delen onze kennis op het gebied van stikstofreductie graag met andere sectoren en zijn er dan ook trots op dat het NoNOx-filter op de GPU van Groningen Airport Eelde ingezet wordt.”Vorig jaar is Groningen Airport Eelde gestart met het programma NXT Airport, vanuit de doelstelling om de luchthaven te verduurzamen. Jonas van Dorp, Manager Commerce & Communication: “We zijn erg blij met deze samenwerking, want het sluit perfect aan bij onze duurzame ambities. Door het gebruik van het NoNOx filter kan het huidige materieel verduurzaamd worden zonder dat deze direct vervangen dient te worden. We testen het filter zes maanden lang, inclusief de drukke maanden juli en augustus, zodat we goed kunnen meten wat de effecten zijn, ook bij piekbelasting.” 

Meer nieuws berichten: