Tubbergen Overijsselse kampioen warmtepompsubsidies

In geen enkele Overijsselse gemeente ontving zo’n groot deel van de inwoners een subsidie voor de installatie van een warmtepomp als in Tubbergen. Inwoners van Hengelo visten daarentegen verreweg het vaakst uit de subsidiepot als het gaat om betere woningisolatie. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster, op basis van data van de Regionale Klimaatmonitor en het CBS.

Maar liefst 8,6 procent van de huishoudens in de gemeente Tubbergen vroeg sinds 2016 subsidie aan voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp. Dat is nog aanzienlijk meer dan in Staphorst en Wierden, de gemeenten op plek twee en drie. Hier lijkt een duidelijk verband zichtbaar met het percentage koopwoningen, dat met name in deze Overijsselse gemeenten hoog is. Woningeigenaren kunnen immers zelf besluiten over te stappen op elektrisch verwarmen, terwijl huurders hiervoor afhankelijk zijn van hun verhuurder. De gemeente Enschede scoort in dit opzicht het laagst, nog net iets minder dan Deventer, Zwolle en Hengelo.

Hengelo koploper isolatiesubsidies
Subsidies voor isolatie worden toegekend per vierkante meter woonoppervlak dat geïsoleerd wordt. Vooral inwoners van Hengelo wisten hiervoor de weg naar het subsidieloket te vinden. Zij vroegen voor maar liefst 14,2 procent van het totale woonoppervlak isolatiesubsidie aan. Dat is bijna het dubbele van de gemeente Dinkelland, die op plek twee komt. Ook in Wierden en Hof van Twente ligt dit percentage rond de zeven procent, terwijl Kampen met 3,4 procent het laagst scoort.

Subsidie dekt gemiddeld 30 procent
De mogelijkheid om subsidie aan te vragen neemt voor veel Nederlanders een belangrijke drempel om elektrisch te gaan verwarmen weg. Een warmtepomp is in aanschaf immers aanzienlijk duurder dan een nieuwe cv-ketel. Volgens de site van de Rijksoverheid dekt een subsidie gemiddeld 30 procent van de kosten. Bovendien is dit jaar de energiebelasting op gas gestegen en die op elektriciteit juist afgenomen. Slimster becijferde eerder al dat dit de terugverdientijd van een warmtepomp met twee jaar inkort. Ook blijft de salderingsregeling in elk geval tot 2027 behouden, wat voor huishoudens met zonnepanelen een extra voordeel betekent.

Hoogste Eco-Electric Index in Dalfsen
Het hoge percentage subsidies voor warmtepompen en isolatie is deels terug te zien in de ‘Eco-Electric Index’, die Slimster in februari openbaarde. Hiermee krijgt elke gemeente een score die aangeeft in hoeverre huishoudens ‘geëlektrificeerd’ zijn. In dat onderzoek kwam Dalfsen met name dankzij het grote percentage woningen met zonnepanelen en een warmtepomp als winnaar uit de bus. Ook onder meer Tubbergen en Wierden kregen een hoge Eco-Electric Index-score, wat matcht met de subsidiecijfers. Enschede noteerde overigens de laagst ‘elektrificatiescore’.

Foto: freepik.com

Meer nieuws berichten: