Station Zwolle omgetoverd tot unieke, groene entree

Zwolle op weg naar ‘Groenste station van Nederland’

Zwolle bouwt aan de groenste poort van en naar Nederland en heeft daarin wederom een belangrijke mijlpaal bereikt. De groene en gastvrije stadsentree Stationsplein-Stationsweg met klimaatrobuuste ondergrondse fietsenstalling is nu klaar, en het stationsgebouw is omgebouwd tot ‘een prettige plek’. Een belangrijke mijlpaal voor alle Zwollenaren, bezoekers, reizigers uit heel Nederland; in Zwolle is vanaf nu iedere dag voor iedereen de groene loper uitgerold. 

Groenste stationsomgeving van Nederland

Eerder werd al ingezet op ultieme duurzame bereikbaarheid, deelmobiliteit en snellere ov-verbindingen. Zo werd er geïnvesteerd in extra spoorcapaciteit, de reizigerstunnel, het nieuwe busstation met laadstations en de Schuttebusbrug aan de zuidzijde van het station. Nu is ook de noordzijde van het station vernieuwd. Hiermee zet station Zwolle een belangrijke stap in zijn ambitie naar het ‘groenste station van Nederland’.

Superspons voor de stad

Het Stationsplein is omgetoverd tot een sprankelend verblijfsplein met een grote vijver en mooi groen, met zicht op de nieuwe groene loper naar de binnenstad van Zwolle. Samen met de klimaatrobuuste ondergrondse fietsenstalling zijn het Stationsplein en de Stationsweg veranderd in een groene stadsentree. Deze entree is tegelijkertijd ook een ‘superspons’. Want door alle toegepaste slimme klimaatoplossingen kan de noordentree veel water opvangen. En dat is belangrijk, want in de toekomst vallen er vaker hevige regenbuien en kan de temperatuur in de zomer flink oplopen. Bij een toekomstbestendig station past dan ook een groene entree die slim met het toekomstige klimaat omgaat.

Het station als ontmoetingsplek

Het station is veel meer dan alleen een plek waar je op de trein stapt. De stationshal is omgevormd tot een plek waar bezoekers op een prettige manier kunnen wachten op de trein, werken of anderen ontmoeten. De gevel aan het Stationsplein en het perron is nu open van karakter en daardoor ontstaat een mooie doorkijk naar het Stationsplein en blijft het monumentale karakter van het gebouw bewaard. Hierdoor wordt het station onderdeel van Zwolle en maakt het reizen met het openbaar vervoer van en naar Zwolle nog fijner en comfortabeler.

Een entree om trots op te zijn

Een aantal jaren geleden was de noordzijde van Station Zwolle nog een van de drukste plekken in de stad. Iedere dag reden er honderden bussen en waren er verkeersregelaars nodig om de stroom van reizigers, bezoekers, fietsers en ander verkeer in goede banen te leiden. Deze plek is nu omgetoverd naar een entree om trots op te zijn; een groene loper van het station naar de binnenstad en andersom.

Vier mee! Ontdek de groene entree vanuit de lucht

Bijzondere momenten zijn er om samen te vieren. Iedereen is dan ook van harte welkom om de nieuwe entree te bewonderen. In het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 oktober is het resultaat vanuit de lucht te bewonderen. Zwollenaren, reizigers en bezoekers stappen tussen 10.00 uur en 18.00 uur gratis het reuzenrad in om de nieuwe entree vanuit een ander perspectief te bekijken. Daarnaast zijn er op het Stationsplein verschillende tentoonstellingen te zien. Met unieke historische beelden, bijzondere foto’s van de grote verbouwingen en indrukwekkende plannen voor onder andere Oosterlaan-Westerlaan en de passerelle, de toekomstige loopbrug over het spoor.

Spoorzone Zwolle ontwikkelt verder

Met de opening van de nieuwe entree zet het grootste station van Regio Zwolle weer een stap naar een duurzame toekomst. De verwachting is namelijk dat het aantal reizigers van en naar Zwolle en de regio de komende jaren flink groeit. Iedere uur vertrekken en arriveren er treinen in maar liefst acht richtingen. Het station van Zwolle is dan ook het tweede spoorknooppunt van Nederland en sterk verbonden met het stedelijk netwerk. Deze plek verbindt de vier landsdelen die Nederland telt en is de aanjager van de grootste ontwikkellocatie van Regio Zwolle. Zwolle investeert daarom samen met partners in het station én het gebied eromheen.

 De Spoorzone is in de afgelopen jaren al door steeds meer mensen ontdekt, het is een geliefde plek om te wonen, te werken en te leren. De komende jaren verandert het gebied stap voor stap naar een groen, levendig en aantrekkelijk nieuw stuk stad. Het nieuwe innovatieve en creatieve hart van Regio Zwolle. Met volop ruimte voor (nieuwe) bedrijven, organisaties en onderwijs. En met duizenden nieuwe duurzame woningen voor iedereen die graag in het centrum van Zwolle woont, in verbinding met de regio én Nederland. Kortom, Regio Zwolle pakt hier de kans naar een nog sterkere economie en meer betaalbare duurzame (flex)woningen. Met meer groen en ruimte voor water in het centrum van Noordoost-Nederland.

Meer nieuws berichten: