Snikheet, maar interesse in airco’s blijft achter

Cijfers van vergelijkingswebsite Slimster en Google Trends laten zien dat de interesse in airco's de afgelopen maanden weliswaar toegenomen, maar blijft achter bij voorgaande jaren. Angst voor grote uitgaven en hoge energiekosten lijken de voornaamste oorzaken.

Op Slimster.nl kunnen consumenten onder meer offertes voor airco-installaties vergelijken. Zodoende hebben wij een goed inzicht in de marktinteresse voor airco’s. We hebben onze cijfers naast de Google Trends-index gelegd en die vertoont sterke gelijkenissen: de animo voor airco’s blijft vooralsnog flink achter bij de afgelopen twee jaar, ondanks de hoge temperaturen. Daarover onderstaand persbericht.

Snikheet, maar interesse in airco’s blijft achter

Heel Nederland zweet deze maand peentjes en dus ligt het voor de hand dat we massaal op zoek gaan naar verkoeling in huis. De praktijk is echter anders, zo laten cijfers van vergelijkingswebsite Slimster en Google Trends zien. De interesse in airco’s is de afgelopen maanden weliswaar toegenomen, maar blijft achter bij voorgaande jaren. Angst voor grote uitgaven en hoge energiekosten lijken de voornaamste oorzaken.

De laatste jaren volgt de interesse in airco’s duidelijk het weer. Het moet eerst écht warm worden alvorens Nederlanders willen investeren in verkoeling. Voorgaande jaren gebeurde dat al in juni, terwijl 2020 in augustus nog een tweede piek kende. Dit jaar lijkt de animo echter pas eind juli toe te nemen, nu we enkele hete dagen achter de rug hebben. Desalniettemin ligt de mate van interesse aanzienlijk lager dan de topmaanden van 2020 en 2021.

Kosten te hoog op dit moment

Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, merkt dat de Nederlandse consument momenteel huiveriger is voor dergelijke grote uitgaven. “Bij de aanschaf van een airco praat je over meerdere duizenden euro’s. Daarbij komt nog dat zo’n airco veel stroom verbruikt, wat momenteel ook bepaald niet goedkoop is. Mensen houden in deze onzekere tijden liever de hand op de knip”, aldus Schuurman. Het beeld dat hij schetst wordt bevestigd door het CBS, dat vorige week berichtte dat het consumentenvertrouwen momenteel op een dieptepunt zit.


Juni kouder, juli warmer

Wie overigens het idee heeft dat het dit jaar gewoonweg niet zo warm is als voorgaande jaren, lijkt het mis te hebben. De maand juni was weliswaar een halve graad minder warm dan juni 2020 en een graad minder dan dezelfde maand vorig jaar, maar juli is daarentegen weer iets warmer. Deze relatief kleine verschillen kunnen de achterblijvende belangstelling voor airco’s dus niet verklaren. De verwachting van Weerplaza is overigens dat augustus uitkomt op een gemiddelde temperatuur van 18,2 graden. Dat is iets minder dan het juli-gemiddelde tot nu toe, waardoor de kans op een explosieve toename in vraag naar airco’s volgens Slimster niet in de lijn der verwachting ligt.

Warmtepompen juist aanhoudend populair

Opvallend is volgens Slimster-eigenaar Schuurman dat de belangstelling voor met name hybride warmtepompen en isolatie de laatste maanden juist onverminderd groot blijft. Ook dat zijn ingrepen waar de nodige kosten mee gemoeid zijn. “Maar die verdienen zich juist weer terug”, legt Schuurman uit. “Door nu beter te isoleren, heb je komende winter minder energiekosten. Hetzelfde geldt voor de warmtepomp.”

Overigens zijn veel moderne airco’s eigenlijk te beschouwen als lucht-luchtwarmtepompen. Deze kunnen in de winter een hoop gas besparen door elektrisch te verwarmen. “Afhankelijk van factoren als de mate van isolatie, de aanwezigheid van zonnepanelen, het vermogen en de COP-waarde van de airco en de huidige energieprijzen kan een airco je juist in de winter dus óók geld besparen”, zegt Schuurman. “Daarom is het belangrijk om je bij de aanschaf van een airco goed over dit soort zaken te laten adviseren.”

Meer nieuws berichten: