Prefab ook de toekomst bij kleine bouwprojecten?

Wel als het aan de nieuwe start-up Prefabmaat uit Enschede ligt. De start-up die sinds oktober 2022 de markt bedient, speelt in op uitdagingen in de bouw waar vele zzp’ers en kleine aannemers dagelijks mee kampen.

Te veel werk, te weinig vakmensen en een vaak onzeker financieel resultaat. Problemen die veel (kleine) aannemers en zzp’ers in de bouw dagelijks ondervinden. En dan is er nog de enorme fysieke belasting. Uit recent onderzoek onder 3.000 CNV-leden blijkt dat de helft van de 45-plussers denkt het huidige werk niet tot het pensioen te kunnen volhouden. ‘Daar moeten we wat aan doen’, vond Joris Roelink, oprichter van de start-up Prefabmaat uit Enschede. Als voormalig oprichter en directeur van Toelevering Online, een online aanbieder van maatwerk kozijnen, merkte hij dat de zzp’ers en kleine aannemers in de bouw nog niet optimaal bediend worden in hun behoeften. Maar het concrete idee voor Prefabmaat ontstond na een tuinberging die Roelink liet plaatsen in zijn tuin.

Joris Roelink oprichter van de start-up Prefabmaat uit Enschede.


Enorme tijdswinst

Het hout voor deze berging werd geleverd in lange balken, die nog afgekort moesten worden. Zwaar materieel moest uit de bus getild worden en ter plaatse werden de afgekorte balken in elkaar gezet. Aan het einde van de dag moest al het zware materieel weer in de bus getild worden, want de zzp’er had ‘s avonds nog een andere klus. De eerste dagen waren nodig om de wanden, het dak en het kozijn te timmeren. Daarna konden de wanden opgezet worden. Zwaar werk, want de wanden hadden inmiddels heel wat gewicht gekregen. In verschillende leveringen werd ondertussen platen, isolatiemateriaal, hang- en sluitwerk geleverd. De ene levering was op tijd en compleet, de andere niet. De tuinberging was uiteindelijk na een dag of zes gerealiseerd.

In die periode was Roelink nog werkzaam bij een timmerfabriek, waar iedere acht minuten zo’n zelfde wand van de band rolde. ‘Waar de zzp’er vier dagen nodig had voor het maken van vier wanden, een dak en twee kozijnen, kon het in de fabriek vele malen sneller. Maar toen ik vroeg of zij mijn wanden wilden maken was het antwoord negatief. Veel te veel gedoe, dat kleine spul.’ Het idee voor een nieuw concept was geboren. Want als er bij een simpele berging al zoveel bespaard kon worden, zijn er meer maatwerk klussen die simpeler moeten kunnen. Er moest iets bedacht worden waardoor fabrieken wél voor die kleine maatwerk (ver)bouwklussen kunnen produceren, zonder het gedoe. In digitalisering, integratie en modulariteit vond Roelink het antwoord. 

Voordelen van fabrieksmatige bouw
Prefab bouwen wordt al langer toegepast bij grote bouwprojecten. Naast tijdswinst zijn ook duurzaamheid en circulariteit veelgehoorde argumenten volgens een onderzoek dat in 2021 werd uitgevoerd door Bouwwereld. Prefab onderdelen zijn vaak demontabel, zodat ze eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Daarnaast is er vaak minder materiaalgebruik, zijn er minder faalkosten én kan prefab zorgen voor een reductie van stikstofuitstoot. Het aantal transportbewegingen naar de bouwplaats zijn immers een stuk lager. ‘Allemaal voordelen die ook gelden voor zzp’ers en kleine aannemers’ vindt Roelink. Na een periode van voorbereidingen en technische ontwikkeling, werd in oktober 2022 daarom Prefabmaat gelanceerd. 

Het bouwen van de toekomst

Via online configuratoren verbindt Prefabmaat de wensen van de vakman aan een fabriek. Met een paar klikken wordt de prefab oplossing, zoals een dakkapel of HSB wand, geheel op maat samengesteld. De ingevoerde gegevens worden rechtstreeks doorgestuurd naar de verschillende fabrieken die zijn aangehaakt bij dit concept. Michel Nijenhuis, directeur van timmerfabriek Neede is een van de aangesloten partijen. ‘Het stelt ons in staat om onze producten te verkopen binnen de kleinschalige markt. Door deze digitalisatie komen er bij ons nauwelijks handjes aan een bestelling, waardoor het voor ons een hele prettige stroom aan werk is’. Of de timmerman zelf ook een toekomst ziet in prefab? Ruud Pierik van Raanhuis Bouw uit Hengevelde wel. ‘We kunnen meer projecten aanpakken, omdat een deel van de werkzaamheden nu in de fabriek worden gedaan. Dit scheelt veel tijd. Vakmensen zijn schaars en zo kunnen we toch meer opdrachten aannemen.’ 

Digitalisatie in de bouw

In de bouw heb je vrijwel altijd te maken met verschillende partijen die van elkaar afhankelijk zijn. Digitalisatie kan deze samenwerking verbeteren. Roelink: ‘Het is duidelijk dat digitalisatie een belangrijke rol kan spelen in de verbetering van processen en producten in de bouwsector. Dankzij digitalisatie kunnen we prefab immers ook aanbieden bij kleinere projecten. Bedrijven in de bouw moeten zich blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de laatste technologische ontwikkelingen. Zo kunnen ook zij optimaal profiteren van de kansen die digitalisatie biedt.’ Die kansen zijn er voor Prefabmaat nog genoeg, want volgens Roelink blijft het hier niet bij. ‘Binnenkort wordt het assortiment uitgebreid met binnenwanden en we zijn bezig met een configurator die het mogelijk maakt om een complete uitbouw, aanbouw of bijgebouw kan samenstellen. Daarnaast blijven we kansen in de gaten houden, door online zoekgedrag te analyseren en met fabrieken en klanten in gesprek te gaan.’ 

Meer nieuws berichten: