Pathmoshal Enschede gestart renovatie en verduurzaming gestart

Medio juli werd het startsein gegeven voor de grootschalige renovatie en verduurzaming van de Pathmoshal in Enschede. Een bijzonder bouwbord, met een gigantisch bijenhotel erop, werd onthuld door wethouder Niels van den Berg, Nihad Mesevic van de gemeente Enschede, Ricardo Boerkamp van Sportaal en Erik Boerrigter van Dura Vermeer Bouw Hengelo.

De verduurzaming van de Pathmoshal is een project dat gepaard gaat met indrukwekkende ambities op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het plan van aanpak, waar Dura Vermeer Bouw Hengelo mee heeft gewonnen, legt de nadruk op het behalen van een GPR-score van 10 op energie. Deze ambitie is vastgelegd in het uitgangspunt van het project.

Erik Boerrigter, Bedrijfsleider Kleinbouw bij Dura Vermeer Bouw Hengelo, uitte zijn trots over het succesvolle plan van aanpak: “We zijn trots op het gewonnen duurzame plan van aanpak. Daar hoort natuurlijk een passend bouwbord bij; duurzaam én natuurinclusief. We hebben van het bouwbord ook een gigantisch bijenhotel met groendak gemaakt van hergebruikt materiaal. We gaan komend jaar met veel plezier aan de slag met deze opdracht en samenwerking!”

Aan het project Pathmos ging een aparte aanbesteding voor de Diekmanhal vooraf. Dat project beslaat totaal maar liefst 1134 zonnepanelen waarmee de Diekmanhal ook energieneutraal is. Kleinbouw van Dura Vermeer Bouw Hengelo renoveert de hal komend jaar. Ook wordt deze extra geïsoleerd en daarnaast voorzien van onder meer een warmtepompinstallatie en 350 zonnepanelen. Daarmee is de Pathmoshal vanaf september 2024 energieneutraal en voor de komende 20 jaar weer optimaal geschikt voor uitoefening van sport.

Belangrijk om te vermelden is dat er tijdens de verbouwing van de Pathmoshal nog altijd ruimte zal zijn voor sportactiviteiten. De renovatie zal gefaseerd plaatsvinden, waarbij bepaalde ruimtes tijdelijk gedeeltelijk afgesloten zullen worden. Op deze manier kunnen inwoners ongestoord blijven sporten gedurende de werkzaamheden.

De gemeente Enschede, Sportaal en Dura Vermeer Bouw Hengelo zijn verheugd over deze samenwerking en realisatie van een duurzamere infrastructuur voor sportvoorzieningen in de stad. Samen dragen zij bij aan een toekomstbestendige omgeving waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

Wethouder Niels van den Berg is enthousiast: “Duurzaamheid is belangrijk en er wordt enorm veel over gesproken. Maar het is taaie kost en kost veel tijd. Kijk alleen al naar de recente ontwikkelingen in de landelijke politiek. En dan is het mooi om te zien dat we tóch lokaal forse voortgang boeken. Voor mij persoonlijk al helemaal, want als wethouder ben ik zowel verantwoordelijk voor duurzaamheid als voor sport en die thema’s komen met zonnepanelen op een sporthal natuurlijk prachtig samen! Bovendien benadrukt het ook nog eens het belang van de sportclustering waarmee we tegelijk heel druk zijn”.

Meer nieuws berichten: