Kop van Langezijds sluitstuk voor Universiteit Twente door Trebbe en Dura Vermeer

In mei 2021 startte onze bouwcombinatie Trebbe/Dura Vermeer met de transformatie van het universiteitsgebouw Langezijds. Bouwen in het Oosten berichtte daar al uitgebreid eerder over. Eén van de langste gebouwen van Nederland, die nu plaats biedt aan circa 700 studenten en medewerkers van de faculteit ITC. Als vervolg hierop werd Kop van Langezijds getransformeerd. Deze transformatie is vandaag opgeleverd. Het eindresultaat is een modern, groen en toekomstbestendig universiteitsgebouw met veel ruimte, licht en comfort.

Bart Pigge, directeur Dura Vermeer, kijkt terug op een goede samenwerking: “Samen hebben we ons de afgelopen jaren in mogen zetten voor deze bijzondere transformatie. Met de afronding van Kop van Langezijds en de bekroning met de titel ‘Beste Gebouw van het Jaar 2024’ kunnen we tevreden terugkijken. We willen de Universiteit Twente bedanken voor de prettige samenwerking.”

Kop van Langezijds ligt aan de hoofdingang van de campus en is niet te missen wanneer je het terrein oprijdt. In dit twee bouwlagen tellende kopgebouw is plek voor onder meer kantoren en een groen atrium. Het ontwerp is geïnspireerd op het ontwerp van gebouw Langezijds. Ook voor Kop van Langezijds geldt dat alle constructies, betonplafonds, staalconstructies en installaties in het zicht zijn. De installaties zijn gebundeld in een luchtdicht ‘plenum’ boven op de verdiepingsvloer.

In atria zijn ‘gekke’ balkons te vinden; constructieve elementen die gespaard konden worden uit het oude gebouw. Dankzij de vindingrijkheid en aandacht van het ontwerpteam is een uitdagend casco getransformeerd tot een bijzonder prettige onderwijsomgeving. De duurzaamheidsambitie lag hoog, na de werkzaamheden beschikt Kop van Langezijds nu over energielabel A+++.

Langezijds; Beste Gebouw van het Jaar 2024
Het totale gebouw van Langezijds is 220 meter lang en 38 meter diep. Langezijds is als techniekhal in 1970 gerealiseerd met twee bouwlagen. Het 13.783 m2 grote gebouw huisvest circa 700 studenten en medewerkers van de faculteit ITC, dat is de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie. Het totale eindresultaat werd afgelopen week zelfs bekroond met de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024.  

Het bouwteam
Het voormalige laboratorium is door de bouwcombinatie Trebbe/Dura Vermeer Bouw Hengelo getransformeerd tot een uniek gebouw met een prachtig eindresultaat: modern en toekomstbestendig met veel ruimte, licht en comfort voor haar studenten en gebruikers. Dit alles naar een ontwerp van Civic Architects, VDNDP, Studio Groen+Schild en DS Landschapsarchitecten.

BNA Beste gebouw van het jaar 2024
De vakjury heeft de Faculteit ITC van de Universiteit Twente uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2024. Deze prestigieuze prijs benadrukt de waarde van architectonisch ontwerp voor de samenleving. Het winnende project combineert indrukwekkende transformatie en duurzaamheid.

Een uitstekend voorbeeld volgens de vakjury
De scherpe ingrepen van de architecten krijgen lof van de vakjury. Het gebouw is getransformeerd van sober en doelmatig tot een inspirerende onderwijsruimte. De unieke vorm van het gebouw is als voordeel benut en de installatietechniek zijn slim in de vloeren verwerkt.  Door warmteterugwinning en zonnepanelen te gebruiken, is het gebouw energiezuinig. De planten binnen zorgen voor een fijne sfeer en een goed klimaat. Hierdoor is het gebouw duurzaam, flexibel en klaar voor de toekomst. Studenten en onderzoekers voelen zich hier thuis en worden aangemoedigd om samen te werken en de interactie aan te gaan.

Meer nieuws berichten: