In Overijssel nog 156.640 woningen geschikt voor zonnepanelen

 In de provincie Overijssel staan nog 156.640 koopwoningen waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan. In totaal wekken er al 57.223 Overijsselse koopwoningen eigen stroom op. Met een zonnepanelendichtheid van 26,8 procent scoort Overijssel onder het landelijk gemiddelde van 27,4 procent. 

 Twente blijft achter 

Binnen de provincie zijn er grote verschillen tussen de gemeenten. Zo behoren Olst-Wijhe, Dalfsen en Raalte tot de top-30 Nederlandse gemeenten met de hoogste zonnepanelendichtheid. Met uitzondering van Borne en Losser scoren alle Twentse gemeenten echter ruim onder het landelijk gemiddelde. Het gemiddelde percentage voor Twente komt uit op 23,6 procent, terwijl de rest van Overijssel bijna 32 procent scoort. Met 16,9 procent zijn zonnepanelen in de gemeente Twenterand het minst in trek. In provinciehoofdstad Zwolle heeft ruim één op de drie koopwoningen met een geschikt dak zonnepanelen. 

Geschikte daken 

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur. 

Meer nieuws berichten: