Het Nije Huys in Vriezenveen

In het centrum van Vriezenveen gaan de voormalige slagerij van de familie Nijeboer en het daarbij behorende woonhuis plaatsmaken voor een luxe appartementencomplex en een winkelruimte. Het geheel krijgt een statige uitstraling dat doet denken aan klassieke herenhuizen uit de vorige eeuw. De prachtige locatie, op loopafstand van alle basisvoorzieningen, mocht al bij de eerste plannen rekenen op de nodige belangstelling, met name bij senioren. Vastgoedontwikkelaar BijOnt – Bijzonder Ontwikkelen uit Enschede en Aannemersbedrijf Kuipers uit Langeveen vonden elkaar al gauw toen de nieuwbouwplannen in Vriezenveen concrete vormen gingen aannemen.  

Tekst: Jolanda Groothuis – Beeld: Wim van ’t Hoff (Eyemagic) en eigen beeld 

In 2019 voerden Darinka Dieperink en Ard Pierik van BijOnt de eerste gesprekken met de familie Nijeboer, de eigenaren van de voormalige slagerij en het woonhuis. Het pand was oud en slecht geïsoleerd, de winkel had de familie op dat moment verhuurd. Darinka Dieperink: “Feitelijk vormden het gebouw en de gronden het pensioen van de familie Nijeboer, maar het kapitaal zat er vast in. De locatie stond op dat moment niet te koop. Jan Nijeboer benaderde ons met de vraag of wij wilden meedenken over een mooie invulling ervan. Wij hebben getracht daarin als schakel op te treden omdat het een prachtige locatie betreft waar we heil in zagen. Er ontstond een vertrouwensband tussen de familie Nijeboer en ons en na meerdere gesprekken besloten wij de ontwikkeling van de locatie op te pakken en ons te richten tot de gemeente Twenterand. Dat werd zeer goed ontvangen. De gemeente reageerde erg enthousiast en zag onze plannen als een aanwinst voor Vriezenveen. We mogen gerust stellen dat de gehele procedure, -van aanvraag tot het definitief akkoord-, erg voorspoedig is verlopen. Uiteraard vergt een nieuwe ontwikkeling op zo’n bijzondere locatie veel inzet; het was behoorlijk passen en meten om aan alle voorwaarden te voldoen. Beltman Architecten uit Enschede was verantwoordelijk voor het ontwerp. Er diende rekening gehouden te worden met de lintbebouwing van Vriezenveen en bovendien waren de groenvoorzieningen, de parkeergelegenheden en de waterhuishouding aandachtspunten; een behoorlijke puzzel om deze factoren kloppend te krijgen. Niettemin was de vergunning in oktober 2021 een feit. Dat is erg snel. Dit gold overigens tevens voor de verkoop van de appartementen. Deze waren binnen no-time verkocht.” 

Circa honderd projecten 

Het project werd door BijOnt niet aanbesteed. Op basis van onderling vertrouwen en wederzijdse ervaring werd Aannemersbedrijf Kuipers de opdracht gegund. Directeur Fons Meijer: “Er was ons veel aan gelegen om dit project te mogen realiseren. Het wordt een schitterend complex dat geheel in lijn ligt met de huidige trend om steeds meer binnenstedelijk te bouwen. Bovendien hebben wij door de jaren heen een vertrouwensband met BijOnt opgebouwd. In 2013, -ten tijde van de bankencrisis-, bedachten we een concept om starterswoningen te bouwen vanaf € 65.000,00. Dit werd enorm goed ontvangen waardoor we in CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) circa honderd woningen samen met BijOnt hebben ontwikkeld.” 

Degelijke bouwer 

Dieperink benadrukt: “Onze ervaring met Aannemersbedrijf Kuipers is erg goed. Het is een degelijke bouwer met een werkwijze waar dit project in onze optiek uitstekend bij aansluit. Bovendien is Kuipers een BouwGarant-aannemer en zijn ze aangesloten bij Woningborg. Dat is voor mij en mijn compagnon Ard Pierik een vereiste.” 

Prefab en traditioneel 

Nadat het oude winkelpand en de woning waren gesloopt door de Leemans Groep uit Vriezenveen werd er medio mei vorig jaar gestart met de nieuwbouw. Ten tijde van het interview (begin juni) is het glas geplaatst en worden de buitenaftimmeringen, de binnenafwerking, het stucadoors- en tegelwerk onder handen genomen. Projectleider Robin Oude Lansink: “De oplevering staat in september gepland. We zijn tevreden over de voortgang van de bouw. Deze verloopt netjes volgens de planning ondanks dat we te maken kregen met onwerkbaar weer en enigszins leveringsproblemen ondervonden vanwege de oorlog in Oekraïne. De nieuwbouw van dit project is Aannemersbedrijf Kuipers zonder twijfel op het lijf geschreven. Door het bouwen met een mix van prefab en traditioneel, zijn we in staat om de meest uiteenlopende aanpassingen uit te voeren. Dat is ook bij deze bouw het geval. Dit wil echter niet zeggen dat er geen specialisme bij komt kijken. Punten die extra aandacht verdienen zijn onder andere de brandoverslag, geluidswering, de hemelwaterinfiltratie en de specifieke details ten aanzien van de koudebrugonderbreking. De installatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door Vasterink Installaties uit Weerselo. Wij werken hoofdzakelijk met vaste onderaannemers. Het waarborgen van de kwaliteit en planning vinden we erg belangrijk.” 

Energielabel A 

De acht appartementen en twee penthouses in het Nije Huys zijn straks niet alleen beter voor het milieu, tevens zijn ze, -voorzien van energielabel A-, goed voor de portemonnee van de toekomstige bewoners.  

De pluspunten op een rij: 

  • Vloerverwarming in de gehele woning 
  • Uitstekende vloer-, dak- en muurisolatie en HR++glas 
  • Verwarming door middel van een warmtepomp 
  • Zonnepanelen voor het duurzaam opwekken van energie 

Exclusief en hoogwaardig 

Omdat BijOnt betaalbaarheid en topkwaliteit nastreeft voor de toekomstige bewoners, zocht ze de samenwerking op met SieMatic keukens. Zij stelden een prachtige, hoogwaardige keuken samen die naar wens is aan te passen. Daarnaast worden de appartementen voorzien van exclusieve tegels en kwaliteit-sanitair.  

Meer nieuws berichten: