Grootste zonneweides in Enschede, Zwolle koploper grote zonnedaken

Met de verkiezingswinst van de BBB lijkt de kans klein dat provincies de komende jaren nog zullen investeren in grote zonneparken op landbouwgrond. De partij wil daarentegen “maximaal gebruikmaken van de bestaande bebouwde buitenruimte”, waarbij grote bedrijfsdaken een belangrijke rol zullen vervullen. In Overijssel loopt Zwolle in dat opzicht voorop, zo blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van CBS-cijfers. Na Zwolle volgen Hardenberg, Kampen en Hof van Twente. Enschede beschikt daarentegen over de meeste zonneweides.

Zonneplan analyseerde cijfers tot en met het tweede kwartaal van 2022. Cijfers vanaf september vorig jaar zijn nog niet bekend. Daaruit blijkt dat je in Overijssel met name in de gemeenten Enschede, Zwolle en Hof van Twente weilanden vol zonnepanelen tegenkomt. Enschede telt vier van zulke zonneparken, goed voor 35,5 megawatt aan vermogen. Samen kunnen de Overijsselse zonneparken op een zonnige dag zo’n 37 duizend huishoudens van stroom voorzien. Zestien van de 25 Overijsselse gemeenten beschikken volgens het CBS niet over noemenswaardige zonneparken.

Zwolle heeft meeste bedrijfszonnedaken

De tendens is echter dat het vullen van grote bedrijfsdaken de voorkeur geniet boven zonnepanelen op weilanden. In dat kader doet de gemeente Zwolle dit het best, met 266 grote bedrijfsdaken vol zonnepanelen, goed voor ruim 81 megawatt aan vermogen. In meerdere gemeenten, waaronder Hardenberg, is het aantal zonnedaken nog aanzienlijk groter, maar gaat het om kleinere daken, wat resulteert in een lagere opwekcapaciteit. In Hardenberg gaat het om bijna 57 MW, terwijl verder ook Kampen, Hof van Twente, Enschede, Dinkelland en Raalte over meer dan 25 megawatt aan vermogen op bedrijfsdaken en parkeergarages beschikken.

Noord-Brabant koploper grootschalige opwek zonne-energie

Alle grote zonnedaken en zonneweides bij elkaar genomen is Noord-Brabant de onbetwiste koploper, zo blijkt uit het onderzoek van Zonneplan. Liefst 1756 megawatt aan vermogen is er geïnstalleerd. Daarnaast groeide ook het aantal huishoudens met zonnepanelen de afgelopen jaren in Noord-Brabant het hardst, zo becijferde Zonneplan eerder. Overijssel komt op plek vier, met 902 megawatt aan grootschalige zonnestroomproductiecapaciteit.

Meer nieuws berichten: