Driekwart van huishoudens zit boven prijsplafond energie

Iets meer dan driekwart van de Nederlandse huishoudens verbruikt meer elektriciteit dan het door het kabinet voorgestelde prijsplafond. Voor 65 procent geldt hetzelfde voor gas. Dat concludeert energiebedrijf Zonneplan uit de verbruiksgegevens die de zes regionale netbeheerders bijhouden. De meest recente gegevens dateren van 2021. Volgens Zonneplan is inzicht in het verbruik het komende jaar essentieel voor huishoudens om hun energieverbruik te kunnen terugdringen.

Het energieplafond wordt, zoals het nu lijkt, vastgesteld op 2400 kilowattuur (kWh) stroom en 1200 kuub (m³) gas per jaar. Wat betreft gas zitten de meeste huishoudens hier wel in de buurt of zelfs onder. Zo verbruikt ruim 57 procent niet meer dan 1500 m³ per jaar, terwijl 20 procent boven de 2000 m³ uitkomt. De situatie wat betreft het stroomverbruik is heel anders. Slechts 15 procent van de huishoudens verbruikt tussen de 2000 en 2500 kWh, waarbinnen het prijsplafond valt. Bijna 74 procent verbruikt meer dan 2500 kWh, waarbij 18 procent zelfs meer dan 5000 kWh verbruikt: het dubbele van de plafondwaarde.

Energie besparen door inzicht

Volgens Frank Breukelman, woordvoerder van Zonneplan, is het maar de vraag in hoeverre huishoudens zich hiervan bewust zijn. “Veel Nederlanders zien pas hoeveel ze verbruikt hebben als ze aan het eind van het jaar de eindafrekening ontvangen. En dan is het nog maar de vraag hoeveel van ons daar überhaupt naar kijken.” De slimme meter kan uitkomst bieden: 83 procent van de huishoudens heeft er inmiddels eentje. “Als je die kunt uitlezen en op je telefoon kunt zien hoeveel een dagje thuiswerken of een lange douchebeurt je heeft gekost, realiseer je je pas dat het tijd is om te gaan besparen”, aldus Breukelman.

Gemiddelde verbruikscijfers

De regionale netbeheerders publiceren per postcodegebied het gemiddelde gas- en stroomverbruik en het aantal aansluitingen (lees: huishoudens). Deze gemiddelden heeft Zonneplan gebruikt voor het onderzoek. Scoort een postcodegebied dus onder of boven de plafondgrens, dan geldt dat voor alle aansluitingen binnen dat gebied. Het gemiddelde aantal woningen binnen een postcodegebied is 22,8. Daar deze woningen vaak vergelijkbaar zijn van omvang en bouwjaar, schetsen deze cijfers een goed beeld van de realiteit.

Meer nieuws berichten: