Dalfsen Overijssels kampioen zonnepanelen, grootste toename in Hengelo

Net als in 2022 was Dalfsen ook vorig jaar de Overijsselse gemeente waar zonnepanelen het populairst zijn. Meer dan de helft (51,3 procent) van de woningen in Dalfsen wekt inmiddels eigen zonnestroom op. In Hengelo nam het aantal huizen met zonnepanelen echter relatief gezien het sterkst toe. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-data door energiebedrijf Zonneplan.

Naast Dalfsen produceert ook meer dan de helft van de woningen in Raalte en Olst-Wijhe inmiddels eigen stroom. Het zijn logischerwijs vooral de meer stedelijke gemeenten, zoals Enschede, Deventer, Almelo en Hengelo, die wat achterblijven. Volgens Zonneplan valt dat te verklaren door het relatief grote aantal huurwoningen en appartementen in deze gemeenten. “Je bent dan vaak afhankelijk van je verhuurder of VvE, waardoor zonnepanelen laten plaatsen lang niet altijd mogelijk is. De lagere score van deze gemeenten heeft vermoedelijk dus weinig met onwil te maken”, aldus een Zonneplan-woordvoerder.

Hengelo grootste stijger
Dat laatste wordt onderstreept door de toename van het percentage huizen met zonnepanelen in Zandvoort. Waar bijvoorbeeld Dalfsen ‘slechts’ een stijging van 13,7 procent noteerde, steeg het aantal energieproducerende woningen in Hengelo met maar liefst 30,7 procent in 2023. Ook in Haaksbergen en Enschede was sprake van een sterke toename. De cijfers per gemeente zijn te zien door over de kaart te bewegen.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Waar zonnepanelen vorig jaar nog gretig aftrek vonden, is de animo voor het ‘zwarte goud’ de afgelopen maanden flink afgenomen. Er is veel onzekerheid over het rendement, nu energiebedrijven terugleverkosten invoeren en het nieuwe kabinet de salderingsregeling wil afschaffen. Zonneplan becijferde wat de impact daarvan is. De conclusie: wie in 2024 zonnepanelen aanschaft, verdient deze binnen zes jaar terug, zelfs wanneer er terugleverkosten betaald moeten worden. “Bij een verwachte levensduur van 25 tot 30 jaar zijn zonnepanelen dus een investering waarover je niet lang na hoeft te denken”, aldus het energiebedrijf.

Kaart: Zonneplan, Bron: CBS, Kaartgegevens: CBS, Gecreëerd met Datawrapper

Meer nieuws berichten: