Aan de Fazantstraat in Enschede benut woningcorporatie De Woonplaats in samenwerking met de Hemink Groep volop de circulaire kansen die zich voordoen in het groot onderhoud en verduurzamingsproject bij 96 wooneenheden.
Tweede leven
Zo zorgen zij ervoor dat borstweringspanelen en privacy schermen een tweede leven krijgen. Ook wastafels, keramische planchetten en (wasmachine) kranen in goede staat kunnen na schoonmaak en technische check nog een tweede ronde mee.
Circulaire keuken
Bestaande keukens die vervangen worden, worden hergebruikt of gerecycled tot nieuwe grondstoffen. De nieuwe keukens die De Woonplaats heeft gekozen voor de woningen aan de Fazantstraat zijn maar liefst 82% circulair. En bovendien modulair en duurzaam. Een heel nieuw concept voor sociale woningbouw van het merk Chainable.
De remontabele keuken levert bovendien nog iets terug: per nieuwe keuken worden 2 nieuwe bomen geplant. Ook in onderhoud voordeel voor woningcorporatie en bewoner. Doordat het een modulaire ofwel remontabele keuken is, kunnen losse onderdelen veel makkelijker worden vervangen. Dit in tegenstelling tot de meer traditionele keuken die ook nog wordt gebruikt in renovatie- of nieuwbouwprojecten.
Steeds meer circulair
De Woonplaats, één van de koplopers onder woningcorporaties op het gebied van circulair bouwen, leverde in 2021 al een rij nieuwbouwwoningen op die compleet circulair werden gebouwd. De woningcorporatie is voornemens om in steeds meer projecten zoveel mogelijk circulair te werk te gaan. Dat vraagt om een andere manier van denken en soms ook aanbesteden. Het kost tijd en geld om dit te ontdekken, maar De Woonplaats is overtuigd van alle voordelen op de lange termijn. Voor zowel de huurders als de planeet.