Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello is door GMB in IJhorst geselecteerd als bouwbedrijf voor de turnkey ontwikkeling en realisatie van hun circulaire en duurzame kantoorgebouw in IJhorst. De gehele ontwikkeling en engineering van deze nieuwbouw wordt uitgewerkt in samenwerking met ARCOM architectuur + bouwmanagement en JVZ Ingenieurs. De samenwerkingsovereenkomst werd onlangs getekend.
Nieuwbouw wegens groei
Het familiebedrijf GMB bouwt al zestig jaar aan duurzame oplossingen op het gebied van waterkwaliteit, waterveiligheid, bio-energie en industriële bouw en infra. Daarnaast verwerkt het bedrijf slib van rioolwaterzuiveringsinstallaties in eigen fabrieken. Door forse groei werd de locatie in IJhorst te klein en werd besloten tot de bouw van een nieuw kantoor. Daarvoor schreef GMB een onderhandse turnkey-selectie uit die door het genoemde team werd gewonnen.
“Naast de klik die wij hebben ervaren met het projectteam bestaande uit Aan de Stegge Twello, ARCOM en JVZ Ingenieurs, scoorde dit team goed op planvisie, duurzaamheid, transparantie, prijs, uitwerking van enkele minder en meer duurzame oplossingen en referenties”, aldus GMB.
Houten kantoorgebouw met GPR 8,5
Het nieuwe gebouw zal bestaan uit 870 m2 kantoorruimten over twee bouwlagen. Alvorens te starten met de bouw wordt het huidige kantoor gesloopt. Bij de ontwikkeling van het bouwplan is het uitgangspunt een GPR-waarde van minimaal 8,0. Op basis van de voorliggende en nog te maken MPG-berekeningen worden de materiaalkeuzes gemaakt uitgaande van circulaire inzetbaarheid. ARCOM zal het ontwerp in samenwerking met Aan de Stegge Twello en JVZ verder uitwerken, waarbij de ambitie ligt op een GPR van 8,5.
Bas te Riele, commercieel projectmanager bij Aan de Stegge Twello:
“Duurzaamheid, circulariteit, transparantie en veiligheid waren voor GMB belangrijke criteria bij de selectieprocedure. Wij hebben een ontwerp in circulair staal en in hout aangeboden. De keuze van GMB viel op de variant in hout. Esthetisch een goede keuze. Daarnaast worden er door de overheid nog steeds subsidies verstrekt voor circulair bouwen, dus het kan voor ondernemers erg interessant zijn om nieuw te bouwen.”
Circulair ontwerp
De constructie en vloeren van het kantoorgebouw worden uitgevoerd in CLT, de gevels in houtskeletbouw. Het gebouw wordt demontabel gedetailleerd en voorzien van zoveel mogelijk circulaire en biobased materialen.
Henno Westeneng, directeur bij ARCOM architectuur + bouwmanagement:
“Het gebouw bestaat qua compositie uit twee delen. Een horizontaal volume met bandramen dat voorzien is van houten latten. Deze worden aangebracht in een ritme dat, van beneden naar boven, steeds verder verfijnt. Ter plekke van de hoofdentree krijgt het kantoor een verticale richting en hebben wij gekozen voor een andere houten gevelafwerking. Het interieur van het gebouw wordt open en transparant. De warme uitstraling van het hout, wordt gecombineerd met een contrasterende materialisatie en kleurstelling van de wanden. Bovendien worden verschillende groenwanden toegepast. Het gebouw krijgt daarmee een unieke uitstraling.”
De bouwplannen worden de komende periode verder uitgewerkt. Naar verwachting kan GMB begin 2025 haar intrek nemen in het nieuwe circulaire kantoorgebouw.